Ben jij van plan om je woning te verduurzamen en ga jij vloerverwarming aan laten brengen in de vloer voordat je hier een nieuwe vloer overheen laat plaatsen? Dan zijn er enkele aspecten om rekening mee te houden. Wel zo handig wanneer je deze aspecten van het vloerverwarming egaliseren weet voordat je begint of voordat de vakmannen voor je aan de slag gaan. Zo kan er nog minder fout gaan in het gehele proces. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over het egalisatie proces na het plaatsen van een vloerverwarming? Dan kun je hiervoor natuurlijk altijd terecht bij één van onze specialisten.
Vloerenverwarming aanbreng in sleuven
De specialisten op het gebied van vloerverwarming zullen de vloerverwarming hoogstwaarschijnlijk in sleuven plaatsen die zij frezen in de bestaande ondergrond van de woning. Deze sleuven zullen altijd dieper zijn dan de dikte van de buis zelf waardoor deze mooi verdwijnt in de vloer. Vervolgens is het zaak om de sleuven weer af te dichten.
Dichtsmeren sleuven, waarmee?
In principe is het aan de specialisten die de plaatsing van de vloerverwarming verzorgen om de sleuven die zij hebben gemaakt voor het plaatsen van de vloerverwarming vervolgens ook weer dicht te smeren. Let er hierbij goed op dat men dit doet met bijvoorbeeld snelcement, maar nooit met flexibele tegellijm. Dit is simpelweg niet sterk genoeg en zal gaan scheuren, loskomen en afbrokkelen bij de temperatuurverhoging, dit wordt ook wel verzanding genoemd door de professionals. Daarnaast is het streng afgeraden om egaline te gebruiken voor het dichtzetten van deze sleuven. Egaline is namelijk erg dun en vloeibaar en zal er voor zorgen dat de buizen van de vloerverwarming zullen drijven en niet meer netjes 'wegvallen' in de sleuven.
Kwaliteit afdichting vloerverwarming van belang voor egalisatie
Het netjes dichtsmeren van de sleuven van de vloerverwarming is enorm van belang voor het bepalen van de hoeveelheid millimeters egalisatie die er in de volgende stap van het proces noodzakelijk zal zijn. De dikte van de laag egaline zal namelijk worden bepaald door hoe netjes de sleuven worden dichtgesmeerd. Wanneer deze mooi glad worden dichtgesmeerd dan zal er niet meer dan een "standaard laag" egaliseermiddel nodig zijn. Is het dichtsmeren echter niet netjes gebeurd en is dit vrij ruig uitgevoerd? Hierbij kun je denken aan een niet zo mooie afwerkingen met soms wat kleine puntjes of zoals wij dat noemen "vulkaantjes". Dan zal er dikker moeten worden geëgaliseerd om dit te compenseren. Op zich natuurlijk geen probleem, maar dit levert in het egalisatie-proces altijd een stuk hogere kosten op waarvoor jij de lasten moet dragen.
Werk altijd met het opstookprotocol
Elk merk in vloeren (zoals bijvoorbeeld Floer, Douwes Dekker, Sense PVC of Vivafloors) voorziet in een specifiek opstookprotocol dat dient te worden uitgevoerd voor hun vloeren. Deze is vaak te vinden op of in verpakkingen en anders op de website van het merk. Overigens is het ook aan de verantwoordelijke die de vloerverwarming plaatst om je hierin te voorzien. Deze weet immers alle ins- en outs van de specifieke installatie in jouw woning. Het opstookprotocol van vloermerken is iets algemener opgezet. Dit opstookprotocol dient een keer te worden uitgevoerd voordat er geëgaliseerd gaat worden. Zodat eventuele fouten en niet functionerende onderdelen kunnen worden hersteld, maar ook zodat de werking uit de dekvloer zal zijn. Na het egaliseren en het plaatsen van de vloer die jij op het oog hebt dient het opstookprotocol nogmaals uitgevoerd te worden. Doe dit met beleid en precies zoals de merken dit voorschrijven. Zo voorkom je problemen.
Stel je vraag aan de specialist
Heb jij vragen over bovenstaand beschreven proces? Stel deze dan compleet vrijblijvend aan onze specialisten. Onze specialisten kun je spreken door ons te bellen, gebruik te maken van onze chat of door langs te komen in onze showroom. Wel zo makkelijk!